Te tortille zrobisz w mgnieniu oka. Pyszny patent na tanią przekąskę, która zawsze ratuje
Tortille to produkt, który nie raz uratował mnie w kryzysowej sytuacji, gdy lodówka świeciła pustkami i nie miałem czasu na większe zakupy. Z poniższym przepisem błyskawicznie zaspokoisz głód, wykorzystując produkty, które można znaleźć w większości domów lub kupić w osiedlowym sklepiku za grosze.
Jak zrobić szybkie tortille z pomidorem?
Tortille z pomidorem to idealna baza do eksperymentowania z różnymi smakami. Przepis na nie pomaga też uniknąć marnowania resztek różnych produktów, które często znajdziemy w lodówce i spiżarni. Do tych szybkich przekąsek idealnie sprawdzą się gotowe placki pszenne i pełnoziarniste. Owijam w nie pyszny farsz na bazie warzyw i produktów stanowiących źródło białka. Poniższy przepis uwzględnia przygotowanie tortilli z pomidorem, zieloną sałatą oraz żółtym serem. Pyszne tortille świetnie smakują na zimno i stanowią doskonały zamiennik tradycyjnych kanapek. Wskazówka: przed dodaniem nadzienia możesz lekko podgrzać tortillę na suchej patelni, żeby stała się bardziej elastyczna.
Przygotowanie tortilli z pomidorami zajmuje chwilę. Wystarczy przygotować składniki, ułożyć je na gotowych plackach, zwinąć i można przystąpić do degustacji lub spakować tortille i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Przepis: Tortille z pomidorem i serem
Tę pyszną przegryzkę zrobisz w 10 minut.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 295 w każdej porcji
Składniki
- 4 placki tortilli
- 2 średnie pomidory
- 4 duże plastry żółtego sera
- 8 dużych liści zielonej sałaty
- sól i pieprz
Na sos:
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka majonezu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników nadzieniaPomidory i sałatę umyj oraz osusz. Pomidory pokrój w półplasterki (jeżeli warzywa mają duże gniazda nasienne, to najlepiej je usunąć).
- Przygotowanie sosuWymieszaj ketchup i majonez. Możesz doprawić sos ulubionymi ziołami np. oregano.
- WykonaniePlacki tortilli obłóż sałatą. Skrop liście sosem oraz dodaj żółty ser i pomidory (staraj się układać pomidory bliżej jednego brzegu, co ułatwi zwijanie). Dopraw nadzienie solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie podwiń dolny brzeg tortilli i zwiń placki w ciasny rulon.
Opcjonalne dodatki do tortilli z pomidorem
Do tortilli z pomidorem pasują różne dodatki. Często wzbogacam ich smak, dodając m.in.:
- aromatyczne sosy – smak zielonej sałaty, żółtego sera i pomidorów świetnie komponuje się z sosem czosnkowym, sosem ziołowym, sosem Ajwar i sosem Sriracha;
- chrupiące, świeże warzywa – dodatek np. pokrojonej w słupki papryki, zielonego ogórka i selera naciowego wpływa na smak i wartości odżywcze przekąski, wzbogacając prostą potrawę o dodatkową porcję witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.
Możesz również wzbogacić tortille o dodatkową porcję białka, dorzucając do niej np.:
- wędzoną rybę,
- smażonego, grillowanego, gotowanego lub pieczonego kurczaka,
- ulubioną szynkę lub chrupiący bekon,
- ugotowane na twardo jajka.
Do tortilli z pomidorem i serem w wersji wegetariańskiej doskonale pasują grillowane warzywa, hummus, awokado, tofu oraz fasola z puszki.