Te tortille zrobisz w mgnieniu oka. Pyszny patent na tanią przekąskę, która zawsze ratuje

Dodano:
Tortille z pomidorem Źródło: Shutterstock / Gayvoronskaya_Yana
Lekkie, sycące i obłędnie pyszne tortille z pomidorem to doskonały pomysł na szybką przekąskę pomiędzy posiłkami oraz lekki lunch lub kolację. Zapraszam po przepis.

Tortille to produkt, który nie raz uratował mnie w kryzysowej sytuacji, gdy lodówka świeciła pustkami i nie miałem czasu na większe zakupy. Z poniższym przepisem błyskawicznie zaspokoisz głód, wykorzystując produkty, które można znaleźć w większości domów lub kupić w osiedlowym sklepiku za grosze.

Jak zrobić szybkie tortille z pomidorem?

Tortille z pomidorem to idealna baza do eksperymentowania z różnymi smakami. Przepis na nie pomaga też uniknąć marnowania resztek różnych produktów, które często znajdziemy w lodówce i spiżarni. Do tych szybkich przekąsek idealnie sprawdzą się gotowe placki pszenne i pełnoziarniste. Owijam w nie pyszny farsz na bazie warzyw i produktów stanowiących źródło białka. Poniższy przepis uwzględnia przygotowanie tortilli z pomidorem, zieloną sałatą oraz żółtym serem. Pyszne tortille świetnie smakują na zimno i stanowią doskonały zamiennik tradycyjnych kanapek. Wskazówka: przed dodaniem nadzienia możesz lekko podgrzać tortillę na suchej patelni, żeby stała się bardziej elastyczna.

Przygotowanie tortilli z pomidorami zajmuje chwilę. Wystarczy przygotować składniki, ułożyć je na gotowych plackach, zwinąć i można przystąpić do degustacji lub spakować tortille i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.

Przepis: Tortille z pomidorem i serem

Tę pyszną przegryzkę zrobisz w 10 minut.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
295 w każdej porcji

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • 2 średnie pomidory
  • 4 duże plastry żółtego sera
  • 8 dużych liści zielonej sałaty
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka majonezu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników nadzieniaPomidory i sałatę umyj oraz osusz. Pomidory pokrój w półplasterki (jeżeli warzywa mają duże gniazda nasienne, to najlepiej je usunąć).
  2. Przygotowanie sosuWymieszaj ketchup i majonez. Możesz doprawić sos ulubionymi ziołami np. oregano.
  3. WykonaniePlacki tortilli obłóż sałatą. Skrop liście sosem oraz dodaj żółty ser i pomidory (staraj się układać pomidory bliżej jednego brzegu, co ułatwi zwijanie). Dopraw nadzienie solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie podwiń dolny brzeg tortilli i zwiń placki w ciasny rulon.

Opcjonalne dodatki do tortilli z pomidorem

Do tortilli z pomidorem pasują różne dodatki. Często wzbogacam ich smak, dodając m.in.:

  • aromatyczne sosy – smak zielonej sałaty, żółtego sera i pomidorów świetnie komponuje się z sosem czosnkowym, sosem ziołowym, sosem Ajwar i sosem Sriracha;
  • chrupiące, świeże warzywa – dodatek np. pokrojonej w słupki papryki, zielonego ogórka i selera naciowego wpływa na smak i wartości odżywcze przekąski, wzbogacając prostą potrawę o dodatkową porcję witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.

Możesz również wzbogacić tortille o dodatkową porcję białka, dorzucając do niej np.:

  • wędzoną rybę,
  • smażonego, grillowanego, gotowanego lub pieczonego kurczaka,
  • ulubioną szynkę lub chrupiący bekon,
  • ugotowane na twardo jajka.

Do tortilli z pomidorem i serem w wersji wegetariańskiej doskonale pasują grillowane warzywa, hummus, awokado, tofu oraz fasola z puszki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...